Zvěřinové biftečky

Snadná a elegantní úprava zvěřiny.

Náročnost
Cena
čas40 minut

Zvěřinové maso obsahuje podstatně víc živin, minerálů a vitaminů, než maso jatečné. Proto bychom neměli opomínat jeho zařazení do našeho jídelníčku.

Postup přípravy

  • Maso z libovolného kusu zvěřiny (jelen, srnec, daněk atd.) očistěte, odblaňte a nakrájejte na drobné kousky. Maso osolte a okořeňte mletým divokým kořením či směsí divočina a spolu s pokrájeným uzeným bokem a 150ml vody vše rozsekejte ve strojku na hladkou fáš.
  • Na pánvi nebo rendlíku osmahněte v části sádla drobně nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu, po chvíli přidejte cibuli a když vše zavoní přidejte protlak, sůl máslo a červené víno. Vše pozvolna poduste několik minut, aby zelenina změkla. Dbejte však na to, aby zůstala na skousnutí pevná a chutná.
  • Na zbylém sádle pečte stejnoměrné medailonky upravené z masové směsi. Opékejte je zprudka z obou stran a pak je přeložte na dušenou směs zeleniny. Tam je nechte asi deset minut dotáhnout pod poklicí na mírném teple.
  • Před podáváním doplňte do rychlého zeleninového ragú brusinkový kompot a spolu se šťavnatými biftečky a snítkou bylinek vše upravte na talíř.
  • Jako přílohu můžete zvolit špecle, halušky, brambory či bramborové placky. Biftečky budou výborné doplněné ostrým jeřabinovým kompotem nebo krátce povařenými jedlými jeřabinami. Ty totiž pokrmu přidají neopakovatelnou trpkost a chuť.

Suroviny

600 gkvalitní zvěřinyna minutky
160 guzený bok
250 gkořenová zelenina
120 g cibule
60 gsádlo
50 grajčatový protlak
40 gmáslo
120 mlčervené víno
80 gbrusinkový kompot
sůl
pepř
směs koření na zvěřinu koření Kulinář